geen-peil

Met GeenPeil is versplintering in politiek compleet

En weer komt er een nieuwe politieke partij bij: de beweging GeenPeil (bekend van het Oekraïne-referendum) richt maandag zijn eigen partij op. De lijsttrekker wordt publicist Jan Dijkgraaf, die samen met Jan Roos (op dit moment lijsttrekker van VNL) en Thierry Baudet campagne voerde voor een nee-stem bij het referendum. En juist die andere twee doen ook als lijsttrekker mee aan de verkiezingen van volgend jaar voor een nieuwe Tweede Kamer.

Dat betekent veel partijen op rechts, maar ook aan de andere kant van het spectrum zijn er veel nieuwkomers. In dit artikel zetten we ze op een rij.

Gat op rechts

“Het is in Nederland vrij gemakkelijk om een partij op te richten, dat kan nog vrij kort voor de verkiezingen. Je hebt er alleen een aantal handtekeningen voor nodig”, zegt politiek verslaggever Wilco Boom. “Dit lijkt erg op de verkiezingen van 2006”, zegt Tom Louwerse van de Peilingwijzer.

Toen ontstond er een electoraal gat op rechts omdat de Lijst Pim Fortuyn (LPF) ophield te bestaan. “Partijen als de PVV, Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn en EénNL van Marco Pastors probeerden toen in dat gat te springen. Uiteindelijk bleef alleen de PVV over.”

<<<knip>>>>>

De kansen voor de Libertarische Partij, Nieuwe Wegen van ex-PvdA’er Jacques Monasch en Partij voor de Toekomst van Johan Vlemmix zijn vrijwel nihil, volgens de peiler.

Lees het gehele artikel via nos.nl/artikel/2146277-met-geenpeil-…..html

Bron: NOS
Auteur: ?

ADD YOUR COMMENT